Forum wesole foremki Strona Główna wesole foremki
forum dla kobiet nowoczesnych :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ZASADY HIGIENY PODCZAS ORGANIZACJI PRZYJĘĆ

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Lokale, samochody...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
WIDEOFILM
początkujący
początkujący



Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: LUBLIN

PostWysłany: Wto 19:03, 27 Lut 2007    Temat postu: ZASADY HIGIENY PODCZAS ORGANIZACJI PRZYJĘĆ

PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY,KTÓRE
POWINNY BYĆ PRZESTRZEGANE PRZY
ORGANIZACJI PRZYJĘĆ PRYWATNYCH

1.Wyeliminować wszystkie potrawy z dodatkiem surowych jaj
na przykład: serki na zimno, torty z kremami przygotowanymi
z surowych jaj, majonezy, tatar z jajkiem. Niedopuszczalne jest
stosowanie jaj stłuczek.
2.Jaja używane do potraw, ciast, klusek itp. dokładnie myć przed
wybiciem i wyparzaæ przez 10 sek. we wrzącej wodzie.
3.Dania garmażeryjne typu: sałatki jarzynowe, ryby w galarecie,
nóżki w galarecie, potrawy z mięs mielonych /pasztety,rolady,klops/
wyroby podrobowe bezpośrednio po przygotowaniu przechowywać
w lodówce.
4.Przechowywać surowe mięso, kurczaki i jaja w domowych lodówkach
na oddzielnych półkach izolując je od gotowych potraw poprzez
szczelne opakowanie.
5.Wszystkie potrawy przygotowywać wyłącznie ze świeżych surowców
wiadomego pochodzenia możliwie jak najkrócej przed przyjęciem.
/mięso wyłącznie badane weterynaryjnie/
6.Sprzęt i narzędzia używane do czyszczenia warzyw,ryb,podziału mię-
sa kurcząt po zakończeniu tych czynności dokładnie umyć,wyparzyć.
Sprzętu niewyparzonego nie wolno używać do porcjowania gotowych
wyrobów.
7.Potrawy łatwo psujące się przygotowywać w ilościach odpowiadają
cych liczbie gości, tak aby nie były one spożywane przez kilka dni.
8.Wszystkie potrawy łatwo psujące przechowywać wyłącznie w czys-
tych i sprawnych lodówkach w temp od 0 st. do +4 st.C
9.Przy przygotowywaniu przyjęcia przestrzegać skrupulatnie higieny
osobistej, sprzętu, urządzeń i pomieszczenia kuchni.

OSOBY przygotowujące posiłki powinny często myć ręce, mieć zakryte
włosy, zabezpieczyć własną odzież czystym fartuchem roboczym. Potraw
nie mogą przygotowywać osoby chore zwłaszcza na choroby układu
pokarmowego. Osoby pracujące bezpośrednio z żywnością winny
legitymować się ważną książeczką zdrowia.
W pomieszczeniu kuchennym należy zachować czystość ,nie gromadzić
odpadków, nie dopuszczać do przebywania zwierząt domowych
jak psy lub koty.

OPRACOWANIE: WSSE Lublin


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aloha
Bombowa Foremka
Bombowa Foremka



Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:09, 27 Lut 2007    Temat postu:

co to za przepisy !!??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
WIDEOFILM
początkujący
początkujący



Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: LUBLIN

PostWysłany: Wto 19:26, 27 Lut 2007    Temat postu:

Dotyczy to przedewszytskim takich przyjęć, gdzie są organizowane w lokalach niegastronomicznych wyjętych spod kontroli sanitarnej / remizy,namioty,stodoły etc/.Tylko należy pamiętać,że jak dojdzie do masowego zatrucia na takiej imprezie to wtedy te przepisy i inne obowiązują.Także nie dziw się ,że sanepid takie coś opracował.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
WIDEOFILM
początkujący
początkujący



Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: LUBLIN

PostWysłany: Sob 19:30, 10 Mar 2007    Temat postu:

UWAGA ! Ten plik podany przez JINKU zawiera wirusy.Proszę moderatorów o usunięcie tego postu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Lokale, samochody... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin