Forum wesole foremki Strona Główna wesole foremki
forum dla kobiet nowoczesnych :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ciasta
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
galla
Wielka Foremka
Wielka Foremka



Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 11:05, 17 Lip 2008    Temat postu:

Hohoho, już zapomniałam, że tu wrzucałam przepisów tyle Wesoly

Dobra, tak an szybko wrzucam przepis na jagodzianki:

Jagodzianki babci Marysi

Składniki:
trochę więcej niż pół kostki masła
1-1,5 szklanki cukru + cukier do jagód
cukier waniliowy
1 kg mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag drożdży
5 żółtek + żółtko do smarowania
pół litra mleka + trochę do smarowania
kilogram jagód
białko do klejenia

Przygotowanie:
3/4 kostki drożdży rozetrzeć z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko (zostawić około 4 łyżek) i około 2/3 szklanki mąki. Rozetrzeć i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Masło rozpuścić, wystudzić. Do miski wsypać mąki. Żółtka utrzeć z cukrem. Połowę masła rozmieszać z żółtkami. Do mąki w misce wlać drożdże i masę żółtkową. Wymieszać. Resztę drożdży wymieszać z resztą mleka i bez wyrastania dodać do ciasta. Wyrabiać, a gdy już nie będzie widać surowej mąki dodać resztę masła. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od palców. Posypać wierzch ciasta w misce mąką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut – powinno wyrosnąć 2-3 razy.

Wyrośnięte ciasto przebić, podzielić na stolnicy na 4 części. Każdą część rozwałkować i podzielić na 8 kwadratów. Z każdego kwadratu odciąć rogi i ulepić z nich placuszek. Placuszek dokleić na środku kwadratu. Jagody wymieszać z cukrem i nakładać na kwadraty. Sklejać bułeczki białkiem, podszczypując. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni. Bułki posmarować mlekiem z cukrem i żółtkiem i wstawić do piekarnika, podkręcić temperaturę do 170-180 stopni. Piec na złoty kolor - jakieś 15 minut.

Następne partie bułeczek rosną, kiedy poprzednie się pieką, więc nie trzeba zmieniać temperatury piekarnika. Pierwsza partia piecze się dłużej niż następne.


A teraz ciasto ze śliwkami lub dowolnymi innymi owocami - zawsze pyszne. Jak robicie na dużą, prostokątną blachę, to można o połowę zwiększyć liczbę składników, żeby było wyższe.

Klasyczny placek ucierany z owocami
Składniki:
4 jaja
2 niepełne szklanki mąki
szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce – śliwki, truskawki, jabłka, brzoskwinie....

Przygotowanie:
Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, mąkę i mleko oraz proszek. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do blachy wysypanej bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i na wierzchu ułożyć owoce. Piec w średnio nagrzanym piekarniku – około 170-180 stopni - do uzyskania złotego koloru. Posypać cukrem pudrem. Piecze się około 45 minut do 1 h.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Malgosia
Wesoły Forumowicz
Wesoły Forumowicz



Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:19, 27 Lis 2008    Temat postu:

wklejam przepis lucre na pierniki, aloha to te pieklysmy w zeszlym roku i to nawet w tym samym dniu Mruga

Składniki:

1 kg mąki, 1/2 kg miodu, 25 dkg masła, 3 jajka, 2 szklanki cukru, 3 torebki przypraw do piernika, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 szkl. mleka, szczypta soli.


Wykonanie:

Miód, cukier, przyprawę do piernika i masło, powoli podgrzewać mieszając. Nie dopuścić do zawrzenia, potem ostudzić.
Rozpuścić sodę w ciepłym mleku.
Do wychłodzonej masy dodać jajka, mąkę, sól i mleko z sodą. Dokładnie zagnieść ciasto, odstawić i zapomnieć o nim na jakiś miesiąc.



Po miesiącu :

podzielić na kilka części, wałkować na grubość ok. 5-6 mm, wykrawać pierniczki. Piec w temp. 170 st. około 12 - 15 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum wesole foremki Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin